Dienstag, 14. Mai 2013

Stillitsen





 Længde:               12 cm
Vægt:                    14 - 18 g
Vingefang:            21-25,5 cm
Antal æg/kuld:      5 – 12 æg/kuld
Antal kuld/år:        5 - 6 kuld/år
Rugetid:                12 - 13 dage
Ungetid:                13 - 15 dage
Tysk navn:            Stieglitz

Beskrivelse
Stillitsen er en af vores mest farvestrålende fugle med sit røde, hvide og sorte ansigt og de gule vingebånd på de sorte vinger. Fuglen er ellers lysebrun på oversiden, og undersiden er lys. Stillitsen er en smule mindre end gråspurven. Den opdages gerne på sit flugtkald, som er et ret gennemtrængende og særegent tikkelit, som har givet arten dens navn. Sangen består af en trillende kvidren kombineret med kaldet.

Udbredelse
Man regner med, at en del af de danske stillitser overvintrer herhjemme, mens andre trækker til Sydvesteuropa. Et mindre træk af norske og svenske fugle går gennem Danmark. Nogle af disse trækgæster overvintrer også her i landet.

Levesteder
Stillitsen er naturligt forekommende i Europa og østpå til det vestlige Sibirien samt i Nordafrika. Desuden findes der introducerede bestande i det sydlige Australien samt på New Zealand. I Europa er stillitsen massivt udbredt op til omkring den 60. breddegrad på niveau med Helsinki. I Danmark er stillitsen en almindelig ynglefugl over langt det meste af landet, men der er områder som Midtjylland, hvor den kun forekommer meget sparsomt. Stillitsen yngler fortrinsvist i det åbne land, på steder hvor der er mange flerårige urter, som udgør hovedbestanddelen af dens føde. Den yngler også på udyrkede arealer i industriområder, hvor der ofte er mange ukrudtsplanter.

Kilde: http://www.dofbasen.dk


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen