Dienstag, 14. Mai 2013

Kernebideren





Længde:                18 cm
Vægt:                     48-62 g
Vingefang:             29-33 cm
Antal æg/kuld:       3-6 æg/kuld
Antal kuld/år:        1 kuld/år
Rugetid:                12-13 dage
Ungetid:                11-14 dage
Tysk navn:            Kernbeißer


Beskrivelse
Kernebideren er en solidt bygget finke med et meget kraftigt næb, der er blygråt om sommeren og gulligt om vinteren. Den har en flot, farvestrålende fjerdragt i forskellige rødbrune og grå nuancer med et bredt hvidt vingebånd. Hunnen er mere afdæmpet i farverne end hannen. Man kan være heldig at se kernebideren på foderbrættet, men ellers ser man den ret sjældent. Lærer man sig artens specielle kald, et skarpt, eksplosivt zik, at kende, vil man dog oftere kunne få et glimt af fuglen i flugten.

Udbredelse
Kernebideren forekommer i et bælte fra Europa og det nordvestligste Afrika tværs over Asien til Stillehavskysten. I Europa er den en almindeligt forekommende ynglefugl, der dog ikke findes i det aller nordligste. I Danmark har kernebideren en noget spredt forekomst, og den er mest almindelig i Østjylland og på Øerne. Denne udbredelse reflekterer udbredelsen af ældre løv- og blandskov. I takt med at der kommer flere løvtræer i de vestjyske plantager, stiger forekomsten af arten dog i disse områder.


Levesteder
Kernebideren har en tendens til at yngle i små kolonier, og om vinteren færdes arten gerne i småflokke. Da kernebiderenen langt overvejende er standfugl, er disse fugle primært danske ynglefugle, men landet får også besøg af en del nordiske gæster i kolde vintre. På kirkegårde i det indre København er flokke på op til 150 fugle set i 1980erne. Et mindre træk går også igennem Danmark, hvor arten primært registreres på træksteder i det østlige Danmark.


Kilde: http://www.dofbasen.dk






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen