Freitag, 19. September 2014

Hvad er natur og hvad er natursyn?

  1. Naturen er som definition, kort sagt, noget som ”ikke er bearbejdet af mennesker eller præget af kultur” (linje: 2) Men fordi friluftsliv har forandret sig så meget og har forskellige anskuelsesvinkler, har naturbegrebet også forandret sig og er ikke mere så klart, som den en gang var.
    Der opstår mere og mere urbane og planlagte naturområder, som fx. indendørs skibakker, kunstige klatrevægge, kunstige kajakfosser, osv. Det hænger tæt sammen med den stigende kommercialisering og den nye fokus på et sportificeret friluftsliv, hvor det naturlige ikke er vigtigt. Det spiller tilsyneladende en stor rolle for aktørerne, at aktiviteten er forudseelig, at man ved, hvad man gå ind til, hvilket man ikke gør ud i den vilde natur.
  2. Som definition er natursyn vores holdning til naturen. Da hver har sit eget syn på naturen, er det ikke muligt at afgrænse det. De forskellige syn hænger tæt sammen med vores kultur, livssyn og opdragelse, men er også afhængig af hvor vi bor: ” Byboerne var nok generelt mere tilbøjelige til at acceptere en park som “derude” og dermed natur, mens landboerne ofte direkte udtrykte medlidenhed med dem, der var nødt til at leve i storbyernes unaturlige miljø.” (s. 153, linje: 26 - 30). En fra landet ville havde det svært at acceptere en kunstig anlagt naturområde. Ifølge den store danske er ”størstedelen af den danske naturpleje er en kamp mod naturens kræfter, hvor vi ønsker at fastholde et område i en tilstand, der er bestemt af os selv.” (linje: 9 + 10)
Kilder: 
Bentsen, Peter, Søren Andkjær og Niels Ejbye-Ernst, 2009: Friluftsliv – Natur, Samfund og pædagogik”
http://www.denstoredanske.dk/

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen