Når efteråret sætter ind i begyndelsen af oktober måned, så forbereder planterne sig til den mørke vinterperiode, bladene på træerne ændrer deres farve og skoven ændrer hermed sin farve fra mørkegrøn til de smukkeste orange, røde, gule farver - et smukt og betagende syn.
Men hvad sker der?
Der findes flere forskellige farvestoffer i et blad. Et af farvestofferne er grønt. Det kaldes klorofyl. Det er det farvestof, der fanger solens lys, når bladene skal lave fotosyntese, som er en mekanisme planter bruger for at danner sukkerstof, som planterne lever af.
Men der findes også andre farvestoffer i bladene. Røde farvestoffer og gule farvestoffer, som hedder carotenoider. De farvestoffer har andre funktioner i bladet. De røde og gule farvestoffer er ikke så kraftige som klorofyl. Derfor bliver de overskygget af den grønne farve, så længe der er klorofyl i bladene.
Klorofyl er et vigtigt stof, og det er dyrt for træet at producere. Om efteråret smider træerne alle blade, og for ikke at smide et sådant dyrt stof ud, trækker træerne klorofylen tilbage fra bladene - ind i kviste og grene. Her bliver stoffet brugt til at danne nye knopper eller gemt til næste forårs blade.
Når klorofyl bliver trukket tilbage, forsvinder det grønne stof, der har dækket for de gule og røde farver. Så bliver bladene gule og røde. De røde og gule farvestoffer er ikke så dyre at producere. De falder derfor af sammen med bladene.
Klide:
http://www.b.dk/viden/derfor-skifter-bladene-farve-lige-nu
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen