Friluftsliv i Danmark har forandret sig gennem de sidste tre århundrede. Med ord fra Eichberg og Jespersen kan man siger, at udviklingen forløb som tre ”grønne bølger”. Mellem hver bølge lå, ifølge Eichberg og Jespersen ca. 100 år. Hver bølge har haft sit eget natursyn og hver bølge slutter med en periode, hvor interessen for naturen og friluftsliv mindsker sig igen.
Den første bølge var karakteriseret ved de første udeaktiviteter. Højdepunkter var mellem 1780erne og 1820erne, hvorefter idrætsaktiviteter trækker sig tilbage ind i sportshallerne, svømmehallerne og gymnastiksalene igen. Den anden bølge begynder i 1890erne og indeholder forskellige organisationer, som fx. spejderforbund, ungdomsbevægelser og idrætsklubber. Bølgen gik til 1920erne. Ved slutningen af denne periode opstår forskellige indretninger for indendørsaktiviteter.
Den tredje grønne bølge er stadigvæk i gang og startede i 1970erne. Denne gang udvikler friluftslivet sig i to retninger. Den traditionelle, som har en stor indflydelse fra Sverige og Norge, og den moderne med indflydelsen fra de engelsktalende lande. En del af de moderne aktiviteter begynder igen at finder sted indendørs. For de fleste nu om dage ligger forståelsen for natursyn og friluftsyn i midten af det ekstreme (eller grænseoverskridende) aktiviteter og det stille og rolige i naturen, altså mellem et egoistisk syn og et socialt eller naturligt syn.
Kilder: Eichberg, Henning og Eigil Jespersen, 2001: ”De grønne bølger – træk af natur- og friluftslivets historie”
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen